Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Ön lisans Programı

Programı Sunan Akademik BirimTıbbi Laboratuvar Teknikleri
Program DirektörüÖğr. Gör. Ramadan Bilgin AKALIN
Program TürüÖn lisans Programı
Kazanılan Derecenin Seviyesi Ön Lisans 
Kazanılan Derece Eğitimini başarı ile tamamlayanlara  Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Ön Lisans Diploması ve Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Teknikeri unvanı verilir. 
Eğitim Türü Tam Zamanlı
Kayıt Kabul Koşulları1) Sınavsız Geçiş: Mesleki ve Teknik ortaöğretim kurumlarının Ebelik, Ebelik-Hemşirelik, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri, Hemşirelik, Laborant, Laboratuvar, Laboratuvar Hizmetleri, Laboratuvar Teknisyenliği, Sağlık, Sağlık Memurluğu, Veteriner-Laboratuvar alanlarından mezun olmak 2) YKS : Herhangi bir ortaöğretim kurumundan mezun olmak.
Önceki Öğrenmenin TanınmasıTürk Yüksek öğretim kurularında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, bölümlerin müfredatlarında yer alan zorunlu Yabancı dil dersi için her öğretim yılı başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar
Mezuniyet Koşulları Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120'dır. Öğrencilerin aynı zamanda varsa zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
Program Amacı Bu program ile klinik biyokimya, mikrobiyoloji, hematoloji, endokrinoloji, immünoloji, histopatoloji, moleküler biyoloji ve genetik laboratuvarlarında istihdam edilecek, eğitimli ve deneyimli elemanlar yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Çalıştıkları laboratuvarlarda ve bilim dallarında laboratuvar ekipman, makine, araç ve gereçlerini kullanarak tıbbi materyallerin biyokimyasal, mikrobiyolojik, patolojik ve hematolojik analizlerini yapma bilgi ve becerisine sahip olurlar. Tıbbi Laboratuvar Teknikerleri çalıştıkları sağlık kuruluşunda uzman kişilere yardım ederek belli alanlarda kendilerini yetiştirebilirler.  
Mezunların Mesleki ProfilleriMezunlar üniversite, devlet, sağlık ocakları, özel klinikler ve tahlil laboratuvarlarında, diğer sağlık kuruluşlarının araştırma merkezlerinde, halk sağlığı enstitülerinde ve gıda sanayii işletmelerinde, tıp alanında araştırma ve geliştirme çalışmaları yapan kurum ve kuruluşlar ile araştırma merkezlerinde çalışabilirler. Tıbbi Laboratuvar Teknikerleri çalıştığı sağlık kuruluşunda laboratuar sorumlusu olarak çalışabilirler.
Bir Üst Dereceye Geçiş Tıbbi Laboratuar programından mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde, Biyokimya, Biyoloji, Sağlık Eğitimi, Sağlık Memurluğu, Tıbbi Biyolojik Bilimler lisans programına dikey geçiş yapabilirler. 
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her dönem en az bir ara sınav uygulanır. Ara sınavların yanı sıra, her dönemin başında verilen dönem içeriğinde tarihleri belirtilen proje ve ödevler verilir. Her dönemin sonunda, öğrencinin dönem sonu sınavına girmek zorundadır. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre dönem sonu sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır.  Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve dönem sonu sınavı sonuçlarına göre verilir. 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde geçme notu 100 üzerinden 60’tır. Ancak Dönem sonu ya da bütünleme sınav sonucunun en az 50 olması zorunludur. Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile yarıyıl/yıl sonu sınavında veya bütünleme sınavında alınan notun %70’inin toplamıdır. Ancak, bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ilgili fakülte/yüksekokul kurulunca karar alınmak ve yarıyıl başında ilan edilmek şartıyla ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile %50’si arasında, yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavında alınan notun %70’i ile %50’si arasında değişebilen ve oranlar toplamı %100 olacak şekilde de hesaplanabilir. Hesaplama sonucunda, ondalık noktadan sonra gelen ilk sayı beşten küçük ise bir alt tam sayıya, beş veya beşten büyük ise bir üst tam sayıya yükseltilerek kesinleştirilir.

Dönem sonu-bütünleme notu dersin sorumlusu tarafından değerlendirme kriterleriyle birlikte Öğrenci İşlerine teslim edilir. Dönem sonu ve bütünleme notları öğrenci bilgi sisteminde yayınlanarak ilan edilir. 

Notlar:

Alınan her ders için öğrenciye dönem notu olarak aşağıda belirtilen harf notları verilir.  Harf notları, katsayı ve oran karşılıkları aşağıdaki gibidir.Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde esas alınan notlama sistemi, aşağıda belirtilen dereceler ve harfler ile ifade edilir:

 

Puan

Harfli Notu

Katsayı

Başarı Durumu

90-100

AA

4.00

Başarılı

80-89

BA

3.50

Başarılı

70-79

BB

3.00

Başarılı

65-69

CB

2.50

Başarılı

60-64

CC

2.00

Başarılı

50-59

DD

1.50

Başarısız

30-49

FD

1.00

Başarısız

0-29

FF

0.00

Başarısız

 

Öğrenciler DD, FD yada FF aldıkları dersleri dersin açıldığı ilk dönem almak zorundadırlar.

Başarılı Öğrenciler

Önlisans/lisans öğrenimini tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 3.00 ile 3.49 arasında olan öğrenciler onur öğrencisi; ortalaması 3.50 veya üstü olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar.

 

Eğitim Öğretim Metotları

 Öğretme - öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir.

Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir. Programda kullanılan eğitim-öğretim metotları aşağıdaki listede verilmiştir*:

*EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

BAŞLICA ÖĞRENME FAALİYETLERİ

KULLANILAN ARAÇLAR

Ders

Dinleme ve Anlamlandırma

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Tartışmalı Ders

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Özel Destek / Yapısal Örnekler

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Rol Yapma / Drama

Önceden planlanmış özel beceriler

Standart derslik teknolojileri, özel donanım

Problem Çözme

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Vaka Çalışması

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Beyin Fırtınası

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

KüçükGrup Tartışması

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Gösterim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Benzetim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, Bilişim becerileri

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Seminer

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Grup Çalışması

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta, çevrimiçi sohbet,
Web tabanlı tartışma forumları

Saha/Arazi Çalışması

Gözlem/durumları işleme, Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Laboratuar

Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması

Özel donanım

Ödev

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta

Sözlü

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum

 

İnceleme/Anket Çalışması

Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Panel

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Konuk Konuşmacı

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz,
özel donanım

Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri/ Projeleri

Gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, yönetsel beceriler, Önceden planlanmış özel beceriler

 

(*) Dersin özelliklerine göre burada belirtilen yöntemlerin biri veya birkaçı uygulanabilir.

Program Çıktıları

1-Atatürk ilke ve inkılaplarının doğru anlaşılmasını sağlayarak ve Atatürk’ün liderlik ettiği aydınlık yolda tüm insanlığa eşit hizmet vermek, en önemli görevidir.
2-Dekontaminasyon ve tıbbi atıkların sınıflandırılması ve uzaklaştırılması konusunda mesleki düzeyde gerekli bilgi ve donanıma sahip olur.
3-Deney ya da analiz öncesi gereksinimleri tanımlar, planlar ve cihazların kullanım öncesi kontrollerini yaparak çalışmaya uygun hale getirir.
4-Etik kurallar ve kanıta dayalı laboratuvar, şeffaf laboratuvar biliciyle ekip çalışması yapar, bir ekip üyesi olarak sorumluluk alır ve gerektiğinde çözüm üretir.
5-Mesleki düzeyde nitelikli iletişim kurabilir ve terminolojiyi doğru bir şekilde kullanır.
6-Örnek ve numunelerin toplanması, gerekli analizlerin yapılması ve sonuçların duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
7-Temel düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olur.
8-Tıbbi açıdan etkili bir laboratuvar hizmeti verebilmek adına, laboratuvar bilgi sistemini yetkin bir şekilde kullanır.
9-Tıbbi laboratuvarda hizmet standartlarını yerine getirmek, hızla ilerleyen teknolojiyi sahada kullanabilmek adına kendini sürekli yenileme, geliştirme bilinci kazanır.
10-Tıbbi laboratuvar güvenliği ile ilgili ulusal ve uluslararası kabul gören tüm düzenlemelere uygun hareket etme bilici kazanır.
11-Tıbbi Laboratuvarlarda bulunan cihaz, araç ve gereçleri kullanarak istenilen deney, test ve analizleri yapar.
12-Tıbbi laboratuvarlarda iş ve güvenlik kuralları ile ilgili yeterli bilgi ve donanıma sahip olur, mesleki ilkyardım uygulamaları yapabilir.
13-Tıbbi laboratuvarlardaki görev ve sorumluluklar ile ilgili yazılı düzenlemelere hakimdir.
14-Tıbbi laboratuvarlarda kullanılan genel yöntem ve tekniklere hakim olur.

Müfredat

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Kredili Ders Yapısı Şeması



1. Sınıf



2024-2025 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ANT001 Anatomi 2 0 3
ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I 2 0 2
TLP101 Fizyoloji 2 0 3
TLP109 Laboratuvar Aletleri 2 0 4
TLP106 Tıbbi Biyoloji ve Genetik 3 0 5
TBT001 Tıbbi Terminoloji 2 0 3
TDİ101 Türk Dili I 2 0 2
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce) 2 0 2
Seçmeli TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ 1.SINIF GÜZ DÖNEMİ SEÇMELİ DERSLERİ() 6
TLT110 İş Sağlığı ve Güvenliği 2 0 3
TLP110 Temel Kimya 2 0 3
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 30

2. Sınıf



2024-2025 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
TLP307 Klinik Biyokimya 2 0 5
TLP304 Parazitoloji 2 0 3
TLP308 Temel Laboratuvar Uygulamaları II 2 16 5
TLP309 Tıbbi Mikrobiyoloji II 2 0 5
Seçmeli TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ 2.SINIF GÜZ DÖNEMİ SEÇMELİ DERSLERİ() 9
TLP305 Enfeksiyon Hastalıkları 2 0 3
İLY005 İlk Yardım 2 0 3
TLP306 Temel Sağlık 2 0 3
Seçmeli Üniversite Genel Seçmeli Dersler() 3
UNİSEC-SHMYO 005 Temel Sağlık 2 0 3
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 30

Ders & Program Çıktıları Matrisi

ANT001 Anatomi
#
31355425231111
31355425231111
31355425231111
31355425231111
31355425231111
31355425231111
31355425231111
ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
#
11111111111111
11111111111111
11111111111111
11111111111111
11111111111111
11111111111111
11111111111111
11111111111111
11111111111111
TLP101 Fizyoloji
#
10010000100000
10010000100000
10010000100000
10010000100000
10020000100000
10010000100000
10020000100000
10010000100000
00010000100000
10010001100000
10020000100000
10010000100000
10010000300011
TLP109 Laboratuvar Aletleri
#
15110100142202
11240100124003
10220100114001
11520100114002
10530100114002
15120100142202
11120100114102
TLP106 Tıbbi Biyoloji ve Genetik
#
01213201324135
01113201322123
01113201322123
01113201322123
01113201322123
TBT001 Tıbbi Terminoloji
#
51114121111111
51114121111111
51114121111111
TDİ101 Türk Dili I
#
13141314
13141314
13141314
13141314
13141314
13141314
13141314
13141314
13141314
13141314
13141314
13141314
13141314
13141314
13141314
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce)
#
11111111111111
11111111111111
11111111111111
11111111111111
11111111111111
11111111111111
TLT110 İş Sağlığı ve Güvenliği
#
45434544435544
44355555454335
35445445543434
45434444534543
34554544434453
TLP110 Temel Kimya
#
51111111113113
51111111113112
51111111113113
51111110113113
51111111113113
51111111113113
TLP307 Klinik Biyokimya
#
10110300314114
10000100101001
10000100101001
10000100101001
10000100101001
10000100201001
10110300114114
10100200212011
10110300114113
TLP304 Parazitoloji
#
03323201242414
02423402335115
02423402335115
02223201222114
02223201222114
TLP308 Temel Laboratuvar Uygulamaları II
#
11411200114114
11201200114114
11211200114112
11211200114112
11411200114112
11211200114112
13411200114113
13411200114112
TLP309 Tıbbi Mikrobiyoloji II
#
03342505545115
01422504545115
04442501545115
04442505545115
02212201112212
TLP305 Enfeksiyon Hastalıkları
#
02113301232114
02113301232114
02113301232114
02113301232114
02113201232114
İLY005 İlk Yardım
#
23323222211212
22211121211312
21221122231221
21212221121211
31313221321211
TLP306 Temel Sağlık
#
00025213522114
00025213522114
00005011111101
00025213522113
00005112311223
UNİSEC-SHMYO 005 Temel Sağlık
#
34222422232344
24242422243442
44343321242442
42422224324222
24332344242332